ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Η υγειονομική τους σημασία είναι μεγαλύτερη από ότι πιστεύεται γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, συγκρατούν παθογόνα βακτήρια, μεταφέρουν ιούς, πρωτόζωα, μύκητες που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Η συνήθεια τους να τρέφονται με περιττώματα όσο και με τις τροφές του ανθρώπου αποτελεί δείγμα για τον πιθανό κίνδυνο της υγείας (δυσεντερία, γαστρορραγία, διάρροια, αναπνευστικές λοιμώξεις, τροφικές δηλητηριάσεις κλπ).

Υπάρχουν περισσότερα από 4000 είδη παγκοσμίως, τα οποία κατατάσσονται σε 5 οικογένειες. Ευτυχώς λιγότερα από το 1% παρουσιάζουν κάποιο υγειονομικό ενδιαφέρον.

H ENTOMOTEXNIKH express και το εξειδικευμένο προσωπικό της αντιμετωπίζει άμεσα, αποτελεσματικά και οικονομικά τις κατσαρίδες, μικρές ή μεγάλες με υλικά που:

  • είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο
  • είναι φιλικά προς το περιβάλλον
  • δεν μυρίζουν
  • δεν λεκιάζουν
  • δεν αλλοιώνουν τις επιφάνειες
  • είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
entomotexniki_katsarida-03

Οι κατσαρίδες είναι έντομα που αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς μεταδίδουν ασθένειες όπως η δυσεντερία, η γαστρεντερίτιδα, η διάρροια, ο τύφος, η πολιομυελίτιδα και η σαλμονέλα.

Συνήθως απαντώνται σε εμπορικές εγκαταστάσεις παρασκευής ή διαχείρισης τροφίμων, όπως εστιατόρια και εταιρείες τροφοδοσίας.

Ωστόσο, είναι σύνηθες φαινόμενο και σε οικιακά περιβάλλοντα, όπου ζουν στις κουζίνες και στις αποχετεύσεις.

Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβια πλάσματα, τα οποία κρύβονται την ημέρα σε ρωγμές και σχισμές γύρω από πηγές τροφής και νερoύ, όπως κουζίνες και νεροχύτες και η μόλυνση των τροφίμων προκαλείται όταν η κατσαρίδα μετακινείται από το κρησφύγετό της σε χώρους παρασκευής φαγητού.

Στη χώρα μας υπάρχουν κυρίως 3 είδη κατσαρίδων. Συναντιούνται κοντά σε σωλήνες ζεστού νερού, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, φρεάτια, αποχετεύσεις και γενικά όπου η ύπαρξη τροφής, θερμοκρασίας και υγρασίας είναι διαθέσιμη.

  1. Γερμανική κατσαρίδα (Βlattella Germanica): είναι το πιο διαδεδομένο είδος στον κόσμο και πιθανόν το πιο ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα. Συναντάται μέσα και γύρω από τις οικίες, τα διαμερίσματα, τα εστιατόρια, τα Super-Markets και τα εργαστήρια παρασκευής και διάθεσης τροφίμων. Σημαντική εξάπλωση παρατηρείται στα πλοία και ιδιαίτερα στα κρουαζιερόπλοια.
  2. Αμερικάνικη κατσαρίδα (Periplaneta Americana): αν και ονομάζεται κοσμοπολίτικο δεν συναντάται στις βόρειες περιοχές, όπως άλλα είδη. Είναι η μεγαλύτερη στο είδος που συναντάται στα σπίτια. Έχει χρώμα κόκκινο προς καστανό. Τρέφεται με κάθε οργανική ουσία.
  3. Ανατολική κατσαρίδα (Blatta Orientalis): είναι γνωστές και σαν κατσαρίδες του νερού ή μαύρες κατσαρίδες. Συναντάται κυρίως έξω από τα κτίρια, στο εσωτερικό οδηγείται από τα φρεάτια αποχετεύσεως. Ζει κοντά στο έδαφος σε υγρές περιοχές. Την τροφή την αναζητά στα σκουπίδια, στους υπονόμους και σε αποσυντιθέμενες οργανικές ουσίες. Η καλή πρόληψη δεν μπορεί από μόνη της να εξουδετερώσει μια καλά εγκαταστημένη αποικία από ένα πολυδίαιτο είδος όπως π.χ. αυτό της γερμανικής κατσαρίδας.

.

Οι κατσαρίδες είναι πολύ ανθεκτικές και απαιτείται επέμβαση από ειδικευμένο τεχνικό έλεγχου παράσιτων.

Οι υπολειμματικοί ψεκασμοί με ειδικές ψεκαστικές συσκευές χαμηλής πίεσης τελευταίας τεχνολογίας και η εφαρμογή τζελ κυρίως για την καταπολέμηση του γερμανικου τύπου – Βlattella Germanica στα σημεία όπου συχνάζουν οι κατσαρίδες (ρωγμές, υπόγεια, φρεάτια, εσωτερικά και εξωτερικά της οικίας) και όπου αυτές φωλιάζουν και αναπαράγονται, δίνουν αποτελεσματική και ακίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αντιμετώπιση.

Η διάρκεια της εφαρμογής ποικίλει ανάλογα το μέγεθος του χώρου και η επανάληψη της εφαρμογής εξαρτάται από την εντονότητα του προβλήματος.

Για την αντιμετώπιση τους χρησιμοποιούνται σκευάσματα άοσμα, ασφαλή για την δημόσια υγεία, που δεν λεκιάζουν και δεν επηρεάζουν τις επιφάνειες πάνω στις οποίες εφαρμόζονται.

Κατά τη διάρκεια της απεντόμωσης ο χώρος δεν χρειάζεται να είναι άδειος ή να απουσιάζει ο κάτοικος κατά την εφαρμογή. Χρήσιμο είναι ο χώρος να αερίζεται για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να στεγνώσει το υλικό ψεκασμού.

Το κόστος της απεντόμωσης ξεκινάει από τα 35 ευρώ και  ποικίλλει ανάλογα από το μέγεθος του χώρου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες συμβουλές ή αν θέλετε να κανονιστεί μία επίσκεψη στο σπίτι σας από επιθεωρητή ελέγχου της εντομοτεχνικής express επικοινωνήστε μαζί μας.